Åloppe Eko-mat

Ekologiska livsmedel för den lokala marknaden

 
butik

Åloppe Eko-mat upphör fastigheten såld.

Åloppe Eko-mat
Tel: 0171-41 91 70


Åloppe Eko-mat är medlem i Svensk Lantmat
TillbakaAmkor med sina fosterbarn
Amkor med sina fosterbarn

September i Åloppe

En betraktelse från gårdarna kring Åloppe. Av: Inga Philipsson 2004-09-05
Idag 6/6 har Linnea fått en ny liten kalv, en tjurkalv. Han reser sig och börjar dia redan efter en halvtimma. Det är bra för då får han i sig den mycket viktiga råmjölken, (blir det något över kan familjen få kalvdans till kvällen). De får vara tillsammans under den första veckan, sedan tar en amko över och ko nr 616 Linnea mjölkas som vanligt.

Alla kalvar som föds på vår gård diar minst 12 veckor (oftast 15-20 veckor). Under sommaren går de ute på bete med sina ammor och på vinstern får de en egen avdelning i ligghallen där de förutom mjölk kan äta ensilage och hö.

En nyfödd kalv väger ca 50 kg och ökar i vikt med nästan ett kilo om dagen. Av tjurkalvarna gör vi stutar som slaktas vid 2 års ålder och kvigkalvarna blir nya kor så småningom.

I vår ekologiska mjölk- och köttproduktion är allt foder hemmaodlat och utan bekämpningsmedel och konstgödning. Djuren äter mest grovfoder som är bra för deras magar. Snart är det dags att stalla in djuren för vintern då betet snart är slut. Nu i september skördar vi också den spannmål de ska äta och halmen de ligger på. Så nu hoppas vi på fint väder med sol och blåst.
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

Kommentarer