Åloppe Eko-mat

Ekologiska livsmedel för den lokala marknaden

 
butik

Åloppe Eko-mat upphör fastigheten såld.

Åloppe Eko-mat
Tel: 0171-41 91 70


Åloppe Eko-mat är medlem i Svensk Lantmat
TillbakaVad vi längtar efter denna sippa!
Vad vi längtar efter denna sippa!

Mars i Åloppe

Vad har våren tagit vägen? Av: Inga Philipsson 2005-03-17
Vad har våren tagit vägen? 17 mars och 6 minusgrader och massor av snö. Nåväl de har lovat vår till påsk. Vi går i väntans tider inför lamningen. Känns bra att det blir lite senare än normalt med tanke på den stränga kylan i vår. Under tiden har vi börjat med lite nya projekt, bl a har vi prövat att göra korv på rent nötkött. Vi har lämnat korvkött till Brommachark som har gjort en falukorv och en chorizo med mycket bra smak.
Falukorven kan kännas hård om man äter den rå, men stekt är den alldeles utmärkt. När man använder nötfett behöver korven värmas för att fettet ska mjukna. Falukorven innehåller 72 procent rent kött och 17 procent fett och chorizon 80 procent rent kött och 15 procent fett. Vi kan inte lova att den finns varje vecka, men ring gärna om ni ska besöka vår butik på söndagar och hör efter.

Lagom till påsk kommer här ett enkelt recept på lammstek. Ta ur en urbenad stek från köttnätet. Bred ut steken och lägg i skivad grönmögelost eller getost. Salta och krydda med rosmarin, mynta, svartpeppar eller en färdigblandad lammkrydda, stoppa in steken i nätet igen eller bind ihop med bomullssnöre. Fortsätt att salta och krydda runt stekens ovansida. In i ugnen på max 125 grader och stick i en termometer. Vid 68-70 grader är steken något rosa. Red av skyn med lite creme fraiche eller grädde.
Till detta är det gott med rostade rotfrukter; Skiva grovt morötter, palsternacka och rotselleri, purjo eller rödlök. Lägg i en långpanna och häll över lite kallpressad rapsolja och rör om. In i ugnen på 200 grader tills de känns mjuka. Salt och svartpeppar.
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

Kommentarer