Åloppe Eko-mat

Ekologiska livsmedel för den lokala marknaden

 
butik

Åloppe Eko-mat upphör fastigheten såld.

Åloppe Eko-mat
Tel: 0171-41 91 70


Åloppe Eko-mat är medlem i Svensk Lantmat
TillbakaÅloppes vallhund Sigge
Åloppes vallhund Sigge

Maj i Åloppe 2004

Nu vilar ett lugn över Åloppe. Av: Solveig Pettersson 2004-06-09
Nu vilar ett lugn över Åloppe, alla djuren har kommit ut på bete - ovanligt tidigt i år - fåren har lammat klart och hos dikorna väntas två kalvar till innan det är klart. Innan bestesläppet har får och lamm tillgång till en rasthage utanför fårhuset. Den går genom en kuperad lövskog. När fåren får mat passar alla lammen på att ha race. Alla lamm börjar som på en given signal att springa från början av skogsdungen till slutet. De gör hopp i luften och de sist födda lammen som har lite svårt att hinna med kommer på efterkälken med ett bräkande. På det här viset övar de in sitt flockbeteende. En del av mammorna blir oroliga när lammen springer och slutar att äta för att titta till sina små. Det finns tackor som mycket bestämt lägger lammen på ett ställe så hon får äta i fred utan att bli orolig.

När fåren släpps ut på bete blir det stor förvirring för lammen som måste hitta sina mammor. En del av fåren svarar inte på sina lamms bräkande utan fortsätter att mumsa på det nya gröna gräset, men de flesta mammorna tar först reda på sina lamm innan de börjar äta själva. På det här viset kan man urskilja bra och dåliga får för att avla på bästa avkomma.

Det händer att en tacka inte vill ha ett av sina lamm, ibland kan man se att det då inte är friskt, men lika vanligt är att man inte ser något fel på lammet och det får bli ett flasklamm om man inte lyckas adoptera bort det till någon annan. Jag har en egen teori om detta; kan det inte vara så att även lamm kan få en förlossningsskada med medföljande förståndshandikapp som vi inte kan se, tyckte mig märka det en gång på ett lamm som inte betedde sig som de andra. Ja, vad vet man om det?
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

Kommentarer