Åloppe Eko-mat

Ekologiska livsmedel för den lokala marknaden

 
butik

Åloppe Eko-mat upphör fastigheten såld.

Åloppe Eko-mat
Tel: 0171-41 91 70


Åloppe Eko-mat är medlem i Svensk Lantmat
TillbakaEn morot om dagen
En morot om dagen

Juli i Åloppe

Hur odlar man morötter ekologiskt? Av: Solveig Pettersson 2004-07-12
När du väljer en påse ekologiska morötter kanske du inte tänker på hur Kravgrönsaker odlas annat än att de är fria från konstgödsel och besprutning.

Så här går det till från sådd till skörd;

Eftersom arbetet med ogräs är det största problemet sår man lite senare än vanligt för att få bort den första ogräsattacken med harv. Man sår frön med en precisionssåmaskin för att slippa gallring. Innan morötterna gror flammas raderna med gasolbrännare för att de små morotsplantorna skall få en bra start, fri från ogräs. Efter ca tre veckor kommer nästa attack av ogräs och då finns det inte många andra sätt än att kryprensa. Det finns också en borstmaskin som kan användas men den fungerar bara på vissa jordar. På en ha (10 000 kvm) blir det ca 1,2 mil kryprensning.

Mellan raderna kan man hacka med en hjulhacka eller traktorburna redskap. Detta håller man på med tills plantorna är tillräckligt höga för att kupas. Kupning behövs för att inte morötterna ska få gröna nackar som smakar beskt.

Om du köper knippade morötter är de oftast skördade för hand. Men morötter som lagras och som du senare köper i påse är maskinskördade med speciella maskiner. Morötterna sorteras sedan och tvättas för att slutligen packas i påsar.

När du nästa gång står med en påse Änglamark eller ICA Ekologiskt kan du kanske ägna oss odlare en tanke.

Ett kilo ekologiska morötter kostar ca 12-16 kr/kg, lika mycket som en glass alltså.
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

Kommentarer